fredag 4 februari 2011

Samtida auteurer

Den omtalade s.k. auteurkritiken växte fram i slutet av 50-talet kring den franska tidskriften Cahiers du cinema. Vid tidpunkten var den eminente franske filmteoretikern Bazin (samme Bazin som fått ge namn åt denna blogg, hoppas att han inte vrider sig i sin grav), som sedermera kom att fungera som mentor åt Nya Vågen-regissörer som Truffaut, Godard och Rohmer, tidskriftens chefredaktör.

1962 togs auteurkritiken över Atlanten av amerikanen Andrew Sarris. I en felöversättning från franska till engelska av Sarris blev auteurkritiken till auteurteorin (ett namn under vilket teorin i dag är mest känd) i dennes artikel ”Tankar om auteurteorin” . I artikeln levererade Sarris sina tankar och reflektioner kring teorin och såg samtidigt till att den fick större spridning i världen. Så småningom blev auteurkritiken en av mest inflytelserika filmteorierna genom tiderna. Än i dag kan man se tydliga spår av auteurkritik på flera håll, allra tydligast i filmkritik där det blivit kutym att omnämna och i någon mån bedöma filmens regissör i en filmrecension.

Enligt Sarris krävs tre premisser för att en regissör ska lyftas fram som auteur. Dessa är:
  •  Regissören ska besitta filmteknisk kompetens
  •  Regissören ska ha en i dennes filmer urskiljbar personlighet. Med vilket menas att regissören genom flera av sina filmer måste uppvisa återkommande stildrag – dennes signatur.
  • En inre mening ska växa fram i friktionen mellan regissörens personlighet och dennes filmer som sådana.

Dessa kriterier är ganska abstrakta och kan vara svåra att förstå och således applicera på en regissör för att avgöra om denne kvalificerar sig som auteur. Egentligen bör man noggrant studera regissören ifrågas samlade produktion för att överhuvudtaget ha minsta möjlighet att avgöra huruvida denne bör upphöjas till auteur-status eller ej.
Nedan följer mitt försök till en lista med de tio regissörer som jag klassar som de främsta auteurerna som verkar i dag (dvs. gjort minst en framstående film de senaste tio åren). Detta är så klart en oerhört svår uppgift, må hända att jag tagit mig vatten över huvudet. Bidra gärna med synpunkter och/eller egna listor!

  1. David Lynch
  2. Lars von Trier
  3. Woody Allen
  4. Martin Scorsese
  5. Bröderna Coen
  6. Paul Thomas Anderson
  7. Quentin Tarantino
  8. Christopher Nolan
  9. Terry Gilliam
  10. Todd Solondz

1 kommentar:

  1. Ta en titt på Kevin Smith, Jean-Pierre Jeunet och självklart Mika Kaurismäki.

    SvaraRadera