lördag 26 februari 2011

2. Inception

Inception börjar precis som en Bond-film: Kostymklädda och pistolförsedda män, explosioner och kassaskåp skymtar förbi i bild. Miljön skvallrar om att vi befinner oss någonstans i Asien. Det hela är dock mer komplext än så. Vi befinner oss i en dröm i en dröm. Dröm är det ord som förknippas starkast med Inception, i själva verket har ordet idé en mer direkt anknytning till filmens handling. Filmens huvudperson Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) beskriver en idé som det mest smittsamma och resistenta viruset i världen. Hans jobb är att tränga in i folks undermedvetna via drömmar och väl där stjäla någon form av idé. Inception tar sin början på allvar då Cobb får det till synes omöjliga uppdraget att uträtta det motsatta dvs. plantera en idé i någons hjärna – en operation som kallas för just Inception. Om han lyckas väntar en återgång till det lugna familjeliv med sina barn som han saknar så.

Vem som planterade idén till Inception i Christopher Nolans hjärna är oklart. Filmen är dock rakt igenom hans verk. Efter att ha skrivit manuset och utan framgång pitchat konceptet för Warner Bros. i början av 2000-talet, är det först tio år senare, med såväl kommersiellt framgångsrika som kritikerrosade filmer som ”Memento”, ”Batman Begins” och ”The Dark Knight” i bagaget, som Nolan äntligen fått möjlighet att realisera filmidén.

DiCaprio har sällskap i skådespelarensemblen av åtskilliga högkvalitativa namn. Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Marion Cottilard, Cillian Murphy och Michael Caine syns alla i roller. Att filmen dessutom ackompanjeras av ett lysande soundtrack signerat niofaldigt Oscarnominerade tysken Hans Zimmer gör inte saken sämre. Även om det till en början kan vara svårt att förstå exakt vad det är Cobb och hans team sysslar med så är det ingenting att oroa sig för. Nolan har smidigt löst det genom att lägga in en scen där Cobb didaktiskt förklarar hela konceptet med drömarkitektur för den unge studenten Ariadne (Ellen Page).

Inception är som allra bäst i de scener då Cobb interagerar med minnet av sin bortgånga fru, som spelas med den äran av fransyskan Marion Cotillard, som vann en Oscar 2008 för sin roll som Edith Piaf (vars musik för övrigt har en viktig roll i Inception) i La Vie en rose. Det är även främst i dessa scener, när hans Cobb plågas svårt känslomässigt, som även DiCaprio lyfter.

Under den bitvis James Bond-aktigt actionspäckade ytan döljer sig en film som vågar vara komplicerad och utmana åskådaren intellektuellt. Det är inget man vanligtvis förknippar med en film som spelat in nästan 293 miljoner amerikanska dollar världen över. Vad Nolan har åstadkommit är därför något unikt. Han har förenat den klassiska inkomstbringande blockbustern med en originell och tankeväckande berättelse. Inception, som nominerats till åtta Oscars, kan mycket väl vara det första steget på Nolans väg mot att gå till historien som den som en gång för alla skapade en kommersiellt gångbar hybrid av intellektuell film och fartfylld underhållning som faller såväl den breda publiken som kritiker i smaken.

Fakta:
Regi: Christopher Nolan
Manus: Christopher Nolan
I rollerna: Leonardo Dicaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Michael Caine m.fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar