tisdag 22 februari 2011

6. Black Swan

Säg balett och de flesta tänker förmodligen på en dansform med gamla anor, klassiska musikstycken så som Nötknäpparen och kanske på Sveriges egen prima ballerina assoluta Anneli Alhanko. Ytterst få tänker på en psykologisk thriller signerad Darren Aronofsky. 2010 var med största sannolikhet året då detta förändrades. Efter den svartvita lågbudgetdebuten Pi, det hjärtskärande missbrukardramat Requiem for a dream samt hans omtalade återupplivning av Mickey Rourkes slumrande karriär i The Wrestler, har den gode Aronofsky gett sig i kast med Black Swan. En film som handlar om Nina (Nathalie Portman), en ung aspirerande balettdansös bosatt i New York som drömmer om att få spela huvudrollen i balettens kommande uppsättning av Svansjön.

Det hela ser ut att gå Ninas väg då regissören av Svansjön, Thomas Leroy (Vincent Cassel), bestämmer sig för att ersätta prima ballerinan Beth MacIntyre (Winona Ryder) med en yngre förmåga. Nina ser länge ut att vara förstavalet då hon gör sig elegant som den vita svanen trots att hon har vissa svårigheter med att gestalta dess antites – den svarta svanen. Så småningom dyker dock en ny dansare upp vid namn Lily (Mila Kunis). Lily imponerar på Leroy och ser ut att på allvar kunna utmana Nina om den eftertraktade rollen. Samtidigt som konkurrensen hårdnar på baletten tvingas Nina dessutom stå ut med sin krävande mor (Barbara Hershey) i hemmet.

Det är just i denna situation med en eskalerande press på Nina, såväl yrkesmässigt som privat som filmen lyfter till en psykologisk thriller värd namnet som för tankarna till gamla mästare som Hitchcock och Polanski. Intrigen inbjuder till frågor; Vad är det som händer med Nina? Vill någon henne illa? Håller hon på att tappa förståndet? Den suggestiva och bitvis kusliga stämningen står sig filmen ut, och då detta inte är något man vanligtvis förknippar med en film med danstematik, blir resultatet något helt unikt. Nathalie Portman är fantastisk i rollen som den sköra Nina och ses – med all rätt – som storfavorit till en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Barbara Hershey står också för en imponerande insats som Ninas krävande mor som tyranniskt styr sin dotter för att hon inte ska gå samma öde till möttes som hon själv en gång gjorde, då hon blev gravid och abrupt fick avsluta danskarriären. Även Mila Kunis levererar – något överraskande – en gedigen insats i Aronofskys regi som den till synes oskyldiga Lily, och nominerades till en Golden Globe för sin prestation.

Efter att ha sett Black Swan får du vara beredd att byta ut dina tidigare oskyldiga balettkonnotationer mot berättelsen om en ung kvinna som någon antingen vill mycket illa eller är på gränsen till ett sammanbrott. Såvida inte filmen bidrar till en hype som gör ”dansskräckis” till en vedertagen genre är och kommer Black Swan länge stå sig som något fullkomligt originellt. Nämligen den enda filmen om dans med potential att på allvar skrämma åskådaren. 

Fakta:
Regi: Darren Aronofsky
Manus: Mark Heyman, Andres Heinz och John J. McLaughlin
I rollerna: Nathalie Portman, Mila Kunis, Barbara Hershey, Winona Ryder, Vincent Cassel m.fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar