onsdag 23 februari 2011

5. The King's Speech

Prins Albert, hertigen av York, äntrar ett podium på ett fullsatt Wembley Stadium. Han kliver fram mot en mikrofon för att leverera ett tal, folket tystnar varpå prinsen harklar sig och börjar tala. Ganska omgående blir det uppenbart att han lider av en verbal defekt – han stammar.

Så börjar den brittiska filmen The King’s Speech som nominerats till hela 12 Oscars. Filmen handlar om hur Prins Albert, som spelas av Colin Firth, förgäves försöker bli kvitt sin stamning medan hans åldrade far Kung George V blir allt svagare. Än mer oroligt blir läget av att den tilltänkta tronföljaren tillika Alberts bror Prins Edward (Guy Pearce) verkar mer intresserad av att fortsätta sitt playboyliv än att axla sin fars kungliga mantel. Läget ser prekärt ut för den stammande prinsen när hans hustru Elizabeth (Helena Bonham Carter) utan hans vetskap stämmer träff med den australienske logopeden Lionel Logue (Geoffrey Rush) . Efter ett misslyckat första möte går Prins Albert aningen motvilligt med på att ge Logue en ny chans varpå en period med hans oortodoxa behandlingsmetoder följer. Ett av knepen Logue använder i kampen mot de för prinsen så svåruttalade konsonanterna är att låta honom lägga på en knappt märkbart uttalad vokal innan konsonanten ifråga. När Kung George V så småningom dör utropas Prins Edward till Kung Edward III. Då han ämnar gifta sig med en skild kvinna övertalas Edward att abdikera från tronen av den brittiska regeringen. Han accepterar och den fortfarande stammande Albert utropas till Kung George VI.

The King’s Speech är ett finstämt brittiskt historiskt drama i regi av nyligen Oscarnominerade Tom Hooper(The Damned United). Till sin hjälp har Hooper en imponerande skådespelarensemble. Firth, Rush och Bonham Carter är alla lysande och rättvist även de Oscarnominerade. En aningen bortglömd insats har manusförfattaren David Seidler stått för, även om han också nominerats i kategorin bästa originalmanus. Seidler har själv lidit av stamning sedan han som ung flydde undan kriget till USA med sina föräldrar. Han vet således ett och annat om den ångest och rädsla att tala inför andra denna verbala åkomma medför, vilket gör The King’s Speech till en väldigt personlig film för honom. Siedler fick idén till manuset redan 1980 och en farbror till honom (som också led av stamning) besökte själv Logue och tog del av hans behandling.

 The King’s Speech är en sann historia berättad med modifikation utan att den för den sakens skull känns konstlad eller tillgjord. Det är en saga om den stammande fula ankungen till prins som förvandlas till en kunglig svan samtidigt som en stark vänskap mellan Logue och den kommande monarken så sakteliga växer fram. Med den hängivna logopeden vid sin sida utvecklas Kung George VI till en monark hans a-people kan vara stolta över.

Fakta:
Regi: Tom Hooper
Manus: David Siedler
I rollerna: Colin Firth, Geoffre Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce m.fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar