söndag 20 februari 2011

8. Blue Valentine

I Blue Valentine används ett ganska vanligt grepp – vi följer två historier som berättas parallellt. Den ena historien handlar om en ung man och en ung kvinna på väg att träffas och förälska sig i varandra. Den andra berättar historien om ett gift pars vars äktenskap håller på att krackelera. Vad som gör Blue Valentine unik är att de båda historierna har samma huvudpersoner. Dean (Ryan Gosling) och Cindy (Michelle Williams). En gång – i den första historien – fullkomligt tokiga i varandra, nu – i den andra historien – gifta, föräldrar till en liten flicka och märkbart utleda på varandras sällskap. De en gång så passionerade känslorna har svalnat och förbytts mot den grå vardagens slentrianmässiga rutin. I Blue Valentine varvas ljuvliga bilder på unga älskande, som Dean och Cindys första dejt som slutar med att Dean spelar mandolin och Cindy dansar utanför en stängd affär, med plågsamt tragiska scener där det äkta paret förgäves kämpar för att hålla gnistan vid liv. Bland annat genom att ta in på ett ”romantiskt” motells specialsvit kallad ”The Future Room”. Ironiskt nog är det där och då, när det gifta paret dricker vodka i en rymdinspirerad säng och försöker tygla sina alltmer tilltagande irritationer gentemot varandra, som de tillslut inser att de inte har någon framtid tillsammans.

Blue Valentine är regissören Dean Cianfrances blott tredje film. Hans relativa orutin är dock inte påtaglig och Michelle Williams i rollen som Cindy och Ryan Gosling som Dean bjuder på ett stensäkert skådespeleri från start till mål. De bemästrar att förmedla den nästintill elektriska spänningen mellan de båda huvudkaraktärerna, såväl när de är upp över öronen betuttade i varandra som när de grälar som värst. Blue Valentine är en känslosam historia om förgänglighet och om vad tidens tand ofta gör med till synes fullkomliga parrelationer, berättade med en nedtonad stil och ackompanjerad av ett fantastiskt soundtrack signerat Grizzly Bear. 

Filmen utmärker sig på det ekvilibristiska sätt den varvar lycka och tragik om vartannat och personer som har nära till såväl glädje- som sorgetårarna bör ha hushållspapper nära till hands. Känslan av realism – såväl rent filmiskt som det faktum att de allra flesta relationer faktiskt går samma öde till mötes som Dean och Cindys förr eller senare – gör att filmens hjärtskärande berättelse och sorgliga budskap bitvis blir tämligen plågsamt att ta del av. Det spelar ingen roll hur många låtar du och din älskade utropar till er eller hur många gånger ni rullar runt på en stads öde gator med bara ögon för varandra, kärlek – liksom allting annat – varar inte för evigt.

Fakta:
Regi: Dean Cianfrance
Manus: Dean Cianfrance, Joey Curtis och Cami Delavigne
I rollerna: Michelle Williams, Ryan Gosling m.fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar