lördag 19 februari 2011

9. The Ghost Writer

I september 2009 greps den polsk-franske regissören Roman Polanski av schweizisk polis på väg till Zürich. Orsaken till gripandet var att amerikanska myndigheter begärt den geniförklarade Polanski utlämnad och ställd inför rätta för det sexbrott han misstänks ha begått i landet 1977. Gripandet innebar att den tidigare Oscarvinnaren inte kunde närvara vid världspremiären av sin första långfilm på fem år – The Ghost Writer, på filmfestivalen i Berlin. På festivalen belönades dock Polanski i sin frånvaro med en silverbjörn för bästa regi.
  
The Ghost Writer är en politisk thriller som för tankarna till ett av Polanskis tidigare mästerverk – Chinatown från 1974. Liksom Jake Gettis i Chinatown dras huvudperson i The Ghost Writer – en icke namngiven spökskrivare – utan sin vetskap in i ett mysterium. Spökskrivaren (Ewan McGregor) får i uppdrag att färdigställa den före detta brittiske premiärministern Adam Langs (Pierce Brosnan) memoarer efter det att den tidigare spökskrivaren hastigt avlidet i ett förmodat självmord. Efter viss tvekan tackar han ja till uppdraget varpå han flygs till USA där Lang befinner sig, närmare bestämt i ett hus på ön Martha’s Vineyard. Samma dag som spökskrivaren anländer till ön briserar bomben – Lang anklagas för krigsbrott, då han under sin ämbetsperiod beviljat utlämning av misstänkta terrorister till USA som sedermera torterats. För att undvika att ställas inför krigsrätt behöver således Lang hålla sig kvar i USA. Ett liv i exil väntar den forne hyresgästen på 10 Downing Street. Den nyfikne spökskrivaren anar dock oråd. Han börjar nysta i det hela varpå något betydligt mer komplext så småningom uppenbarar sig.

Polanski har – precis som i Chinatown – lyckats att bygga upp en spänning som successivt förstärks ju närmre upplösningen historien kommer, alltmedan man som åskådare frågar sig vad som egentligen försiggår och vem man kan lita på. Det märks att den gode Polanski trivs när han får verka fritt i thrillergenren, vilken han med The Ghost Writer visar sig ännu bemästra till fullo. Det är synd att filmen som sådan hamnade i skymundan av den mediala våg kring Polanskis gripande som svepte över världen vid tidpunkten för dess premiär. The Ghost Writer är från början till slut ett gediget filmhantverk som håller en som åskådare ständigt alert och engagerad i handlingen. Polanski har även lyckats väva in och behandla ett personligt tema – känslan av att förvisas från ett land man betraktar som sitt hemland. Resultatet blir en strålande film och The Ghost Writer är ytterligare en fjäder i Polanskis filmskaparhatt efter tidigare storfilmer som nämnda Chinatown, The Pianist, Repulsion och Rosemarys Baby.

Fakta:                                                                                                                                                                                            
Regissör: Roman Polanski
Manus: Roman Polanski och Robert Harris (baserad på hans bok)
I rollerna: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams, Kim Cattrall, Tom Wilkinson m.fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar