fredag 18 februari 2011

10. The Fighter

I det tidiga 90-talets Lowell, Massachusetts kämpar Micky ”Irish” Ward (Mark Wahlberg) vidare med en boxningskarriär som tycks gått i stå. Han gör det med sin mamma Alice Ward (Melissa Leo) som manager och sin äldre halvbror Dicky Eklund (Christian Bale) som tränare. Dicky är själv en före detta boxare som övergett idrottskarriären till förmån för crackpipan några år tidigare. Sin förkärlek för den förrädiska drogen som svepte över USA i slutet av 80-talet har han behållit sedan dess, vilket självfallet hämmar hans tränarförmåga.

Efter att Darren Aronofsky – som tagit sig an liknande tematik med The Wrestler – avböjt att regissera The Fighter, gick uppdraget istället till David O.Russell( Three Kings, I Heart Huckabees). Ett uppdrag han lyckats tämligen väl med då skådespeleriet i filmen är alldeles lysande.  Allra starkast är Bales prestation, som med sin gestaltning av Dicky levererar ”method acting” som hade fått Lee Strasberg att gå i spinn om han vore i livet. Glöm Batman och Bateman, Bale gör sitt livs roll i The Fighter och walesaren borde vara given som vinnare av en Oscar för bästa manliga biroll. Melissa Leo är nästan lika mästerlig som den stenhårda matriarken Alice som inte kan släppa kontrollen över sina söners liv, och bör vara en het kandidat för Oscar även hon i kategorin bästa kvinnliga biroll. I samma kategori har även Amy Adams, som spelar Micky flickvän Charlene, nominerats.

Filmen är inspelad on-location i Lowell och fotot – av holländske svenskbekantingen Hoyte van Hoytema(Låt den rätte komma in, Flickan) – är nedtonat.  Sekvenserna från Mickys matcher, där en autentisk grafik använts för att likna en tv-sändning från tidigt 90-tal, är så pass välgjorda att det nästan känns som om man ser Micky boxas i realtid. Dessa stildrag bidrar till att The Fighter ger ett realistiskt intryck, vilket passar ypperligt ihop med det faktum att filmen bygger på verkliga händelser.

Trots att den utspelar sig i den på vita duken ganska uttjatade boxningsmiljön, är The Fighter mer än bara ytterligare en berättelse om en arbetarklassgrabbs resa mot den amerikanska drömmen i form av idrottsliga framgångar. The Fighter innehåller – vid sidan av skildringen av Mickys klättring mot boxningsvärldens topp – även två andra minst lika fängslande historier. Den om Dicky Eklund, en gång kallad ”The Pride of Lowell”, nu för det mesta girigt blossande på en hemsnickrad pipa i något av stadens många crackhus . Samt den om en familj fjärran det amerikanska kärnfamiljsidealet styrd med järnhand av den kroniskt kedjerökande Alice. När O.Russell lyckas väva samman dessa berättelser till en helhet och dessutom undviker att trampa ned sig för djupt i Rocky-träsket blir resultatet en av 2010 års bästa filmer.

Fakta:
Regi: David O.Russell
Manus: Scott Silver, Paul Tamasy, Eric Johnson
I rollerna: Mark Wahlberg, Christian Bale, Melissa Leo, Amy Adams m.fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar