fredag 25 februari 2011

3. Biutiful

Den mexikanske regissören Alejandro Inarritu Gonzales senaste film, Biutiful, skiljer sig från hans tidigare verk. Det är inte bara manusförfattaren Guillermo Arriaga som är utbytt.  Även det fragmentariska berättandet där flera parallella historier berättas samtidigt för att sedermera sammanlänkas, som vi sett Gonzales hantera med vant och stilsäkert handlag i hans tidigare alster som Amores Peros, 21 Gram och Babel, lyser med sig frånvaro i Biutiful. I Biutiful följer vi en tydlig antagonist istället för flera olika lika viktiga karaktärer. Denne antagonist är en cancersjuk klärvoajant vid namn Uxbal. Uxbal ledsagar oss genom Barcelonas mindre smickrande utkanter, fjärran turiststråk och fotbollsarenor. Han försörjer sig som någon slags spindel i nätet i kontakten mellan fifflande spanska entreprenörer i jakt på billig arbetskraft och illegala immigranter. Bland dessa oönskade invånare i den Katalanska huvudstaden finner vi afrikanska krimskramsförsäljare som även langar droger för att få ihop till brödfödan, samt kinesiska papperslösa invandrare som lever under knapra förhållanden och tvingas såväl sy kopior av märkesvaror som rycka in på skumt drivna byggnadsarbetsplatser. För att dryga ut kassan utnyttjar även Uxbal emellanåt sin gåva, som består i att han kan tala med de döda, för att hjälpa släktingar till nyligen avlidna personer genom att se till att de avlidna säkert kommer över till den andra sidan.

Parallellt med sina mer eller mindre kriminella arbetsförmedlaruppgifter och mediuminsatser, försöker Uxbal, som spelas av en Javier Bardem i högform, få sin komplexa familjesituation att gå ihop. Han är gift med den manodepressiva och promiskuösa Marambra, som gestaltas mycket träffsäkert av Maricel Alvarez, som han inte bor ihop med men har två barn, Mateo och Ana, tillsammans med.

Biutiful är ett stycke imponerande filmhantverk, där en sorglig och sentimental historia om livet i en europeisk storstad anno 2010 berättas med vackert foto och klockrent skådespeleri. Inarritu Gonzales visar med Biutiful att han besitter förmåga att bredda sitt filmskapande genom att förmedla en enda huvudhistoria, istället för ett flertal parallella. Trots att Inarritu Gonzales tummar på stilgrepp som hör till hans särprägel som regissör och ger sig i kast med en vit fläck på hans filmiska karta blir inte resultatet lidande. Biutiful är en utomordentlig film. Att Inarritu Gonzales vågat vidga sina vyer och bryta ny filmisk mark, gör att han befäster sin position som en av de främsta i dag verksamma regissörerna. Med det mod som möjliggjort förändringen i hans konstnärskap intakt ska det bli än mer intressant att följa hans vidare filmskapande framöver.

Fakta:
Regi: Alejandro Inarritu Gonzales
Manus: Alejandro Inarritu Gonzales, Armando Bo, Nicolas Giacobone
I rollerna: Javier Bardem, Marciel Alvarez, Blanca Portillo, Ruben Ochandiano m.fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar