torsdag 24 februari 2011

4. 127 Hours

Regissören Danny Boyle och manusförfattaren Simon Beaufoy har ännu en gång samarbetat efter duons senaste succé med Slumdog Millionaire som tog hem storslam på Oscargalan 2008. Även kompositören A.R. Rahman och filmfotografen Anthony Dod Mantle har återigen ingått i Boyles filmteam. Den här gången är resultatet ett filmtekniskt och kinematografiskt fulländat verk, om något så till synes trivialt som en man som fastnar med sin ena arm mellan en sten och en klippvägg. Mannen ifråga är den naiva bergsklättraren Aron Ralston (James Franco) som ser ravinerna vid Robbers Roost, Utah, som sitt andra hem och tror sig kunna dem som sin egen ficka. Ralston ger sig av till ravinerna utan att nämna vart han beger sig för varken arbetskamrater eller familj, vilket visar sig bli ödesdigert då han har oturen att få en fallande stenbumling över sig. Stenen landar olyckligt på Arons arm som alltså fastnar under den–vilket utgör filmens intrig. Boyle och Beafoy har baserat sitt manus på Ralstons självbiografiska bok om händelsen med det sannerligen passande namnet Between a Rock and a Boulder.

Det är en imponerande bedrift av Danny Boyle och hans team att lyckas ro det hela i hamn, och få berättelsen – som utspelar sig under de 127 timmar Ralston sitter fast – att hålla i drygt 90 minuter på vita duken utan några tillagda sidohistorier. Vi följer endast Ralston. Hans återkallade minnen, fantasier och hallucinationer växelklipps med hans försök att överleva i ravinen. 127 Hours uppvisar kvaliteter både som klaustrofobisk thriller och sentimentalt drama om en man som efter en kritisk händelse rannsakar sig själv. Bevisat mångfacetterade James Franco, som tidigare gestaltat såväl Allen Ginsberg (Howl), Harry Osborn (Spiderman) som en marijuanarökande slacker (Pineapple Express), imponerar i rollen som Aron Ralston.

Utan att nämna för mycket om hur Ralston tar sig ur den prekära situation han försatt sig i, så förekom det svimningar bland publiken under en viss sekvens, på filmens premiärvisning tidigare i år. Dessa starka publikreaktioner är dock den enda likheten som filmen har med mer effektsökande och explicita filmer som exempelvis Excorsisten. 127 Hours är som sagt en oerhört snyggt berättad historia som välförtjänt nominerats till flera Oscars. 127 Hours handlar om en man som fastnar med sin ena arm under en sten. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara, vilket Danny Boyle bevisar med bravur.

Fakta:                                                                                                                                                                                            
Regi: Danny Boyle
Manus: Danny Boyle, Simon Beaufoy
I rollerna: James Franco, Kate Mara m.fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar